”Ufattelig glad for at jeg gjorde det”
Mikkel Richardt Mortensen, 24 år og fra Skive. I dag bor han i Aarhus med sin kæreste, ved at færdiggøre sin uddannelse som lærer, spiller for Danmarksserien i IF Lyseng – og så er han også børnetræner i samme klub. Men det var faktisk ikke meningen, at han skulle være børnetræner.
- Jeg var egentlig tiltænkt en rolle som assistenttræner på et 11-mandshold, men Marc Søballe (Børneudviklingstræner red.) tilbød mig så muligheden at blive cheftræner for U10-årgangen, hvilket jeg takkede ja til, siger han og fortsætter:
- Det er jeg ufatteligt glad for, at jeg gjorde det af flere årsager. Jeg fik meget ansvar fra dag ét, hvilket har givet mig meget erfaring og viden om, hvad det indebærer at have ansvaret for en årgang. Derudover vil jeg nu anbefale alle, som går med en trænerdrøm om at starte i børnefodbolden, da det giver et unikt indblik i, hvor vigtige de første fodboldår er for spillerne. Dette var ikke noget, jeg var klar over, inden jeg startede, men jeg er utroligt glad for at have den indsigt nu.
Stort tidsforbrug på fodbold
Mikkel har i hele sin ungdom spillet for Skive IK, og nævner at han kan huske, hvordan han så op til førsteholdsspillerne i klubben, men ærgrer sig over at hans hold ikke blev trænet af en førsteholdsspiller og fortsætter om sine nuværende drenge:
- Hvis de drenge jeg træner, bare oplever en tiendedel af den fascination, jeg havde for førsteholdsspillerne, vil jeg mene, at det er givet godt ud.
Udover studiet, spiller for Danmarksserien og børnetræner har angriberen fra Skive næsten færdiggjort sin B-licens på godt et år. Så han bruger rigtig meget på fodbold, da han træner tre gange om ugen og spiller kamp i weekenden for Danmarksserien. Med U10 drengene træner han også tre gange om ugen, ligesom der er kamp i weekenden. Så kigger man kun på træningerne, er Mikkel afsted fire ud af ugens syv dage. Til det tilføjer han:
- Jeg tænker ikke, jeg skal lave regnestykket, for så går det for alvor op for min kæreste, hvor meget tid jeg bruger på fodbold. Så det undlader vi lige.
Optimale rammer for læring
I børneårgangene har alle spillere en drøm om at blive professionelle, og det vil Mikkel og hans medtrænere naturligvis gerne bidrage til.
- Når det er børnefodbold, går jeg rigtig meget op i, at spillerne får mange berøringer.
- Udover glæden ved selv at spille, spiller jeg også for at komme i tanke om nye facetter ved spillet, som jeg kan videreformidle til mine drenge, hvis det kan overføres. Flere af de træningsøvelser vi laver på Danmarksserien, forsøger jeg også at udvikle på, så drengene lærer mange forskellige øvelser at kende, og derfor bliver mere alsidige i deres spil og forståelse af spillet.
Lige præcis træningsøvelserne bruges på hele årgangen, fordi trænerteamet mener, at der er flere fordele i den måde at træne på:
- Derudover er vi én samlet U10 årgang, dvs. at forældrekommunikation foregår i et samlet forum og træningerne varierer mellem mixede grupper og mere niveauopdelte. Dette gør vi i troen om, at dette giver de mest optimale rammer for læring, hvilket resulterer i den bedst mulige træning og en god samlet årgang.
Hans drenge har udviklet sig enormt på det år, han har haft dem, blandt andet pga. det han har lært på sin uddannelse og rent fodboldfagligt.
- Spillernes udvikling er et resultat af mit og mine medtræneres arbejde samt den gode forældreopbakning, hvilket er glædeligt for årgangen og for klubben.
Så angriberen og træneren i IF Lyseng, har ikke tanker om at stoppe med det ene eller det andet – medmindre kæresten selvfølgelig finder ud af, hvor meget tid han egentlig bruger på fodbold.